Ajatuksia eräästä viimeaikaisesta Klaanon-tapahtumasta

SISÄLTÄÄ BROILEREITA SISÄLTÄÄ BROILEREITA SISÄLTÄÄ BROILEREITA SISÄLTÄÄ BROILEREITA 

Noin.

Hämäämisen huvista – Ulxelaserin taival mielikuvista källiksi Osa Ajan, ulottuvuuksien, maailmojen, valon, varjon ja pimeyden viimeismatkavaltakäsipimeyssota/1

Kuten kaikille lienee tässä vaiheessa selvää, Operaatio Ulxelaser oli lähinnä yhden miehen (eli minun) työtäni, jossa avusti mm. adminvoimallisesti ja kuvituksellisesti Geerg. Lopputuloksesta ja sen syntyprosessista voisi sanoa vaikka mitä; lähestytään asiaa itse viestien eri ominaisuuksien kautta.

Ultiasural Structurum

Operaatio Ulxelaserilla oli koko Klaanonin kontekstissa pari eri tarkoitusta. Ensinnäkin se oli hyvin ilmiselvästi osa Klaanonin loppupuolella ilmestyvän Bro-Koro -juonikuvion pohjustusviestejä; mm. jo ilmestynyt Heporintin arvoitus sekä pian (ei oikeesti heh) ilmestyvä Ihme Maa. Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat jollakin tapaa – presentaatioltaan, hypekampanjaltaan ja/tai sisällöltään – täyttä bullshittia.

Sijoitus Koneen viimeisen osan länsimetrovaiheeseen oli myös hyvin tarkoituksellista. Minähän vain halusin piristää odotustanne kivalla, mielekkäällä juonikuviolla, jota voi iloisesti teorioida kasia odottaessa! (Ja tietenkin hämätä, että Operaatio Ulxelaser olisi oikeasti Kone 8.)

Itse viestien rakenteesta: kaikki oli tietenkin suunniteltu palvelemaan Ulxelaserin oikean identiteetin vaiheittaista paljastamista. Koska tieto siitä, että Ulxe olikin Kapuran tuplatunnus, ei heti spoilaa twistiä (vaikka kontekstin saattoikin joku arvata), iskin joka viestiin huolettomasti paitsi vihjeitä myös hämäyksiä enimmäkseen liittyen siihen, että Ulxe olisi ollut G. Tässä lista sellaisista, jotka muistuvat mieleen juuri nyt:

 • Megabotaraxin jo aivan ensimmäisessä viestissä mainittu nimi liittyy Biofanon-loren perusteella Makutaan. Tämä oli yritys lavastaa G syylliseksi.
 • Jos kakkosviestin musiikille osaa tehdä salapoliisityötä (enpä kyllä tiedä minkälaista, koska poistin huolellisesti kaiken metadatan), saattaa löytää Bandcamp-sivun, jolla eräs Vihervassarisivarihomo on ainoana ostajana (musiikista lisää pian!)
 • Kakkososan kuvassa sen sijaan metadataa löytyy! Vilkaisemalla heksaeditorin saattaa havaita merkkijonon ”Created with GIMP”. Melko moni klaanilainen tekee kuvankäsittelynsä :rms: EI-VAPAILLA OHJELMISTOILLA :rms:, joten tuosta olisi saattanut olla apua syyllisten joukon rajaamisessa.
 • Jos katsoo Ulxen Klaanon-tunnusta, saattaa huomata, etteivät sedän oikeudet riitä <audio>-elementtien postaamiseen. Tämä oli sekä vihje siitä, että joku admin oli mukana, tai sitten hämäys siitä, että joku admin on Ulxe siitä riippuen, mitä uskoi. (Myös itse tunnus luotiin Geergin voimilla, mutta joku esitti teorian siitä, että tunnus olisi rekisteröity ennen rekisteröitymisen lukottamista, joten tähän ei kiinnitetty huomiota)
 • Ulxen jouluna postaamassa hypejulisteessa oli fontti, joka huomattiin Klaanon Wikissä olevan Kone-hypebannerin fontiksi… mutta huomasitteko, että se oli myös Punasiirtymän väliotsikkofontti???
 • Kohtalon asukkien kakkosviestissä oli hyvin, hyvin ilmiselvä visuaalinen viittaus elokuvaan Avaruus Seikailu 2420, ja on jossakin määrin julkista tietoa, että olen varannut kyseisen elokuvan symboliikan ja musiikin itselleni.
 • Kohtalon asukkien kolmososa antaa vielä hyvin ilmiselvän vihjeen Bowman-biisin muodossa ennen lopullista paljastusta, jos kappaleen sellaiseksi tunnisti.

Kun listaa katsoo, on siinä aika paljon vihjeitä, mutta olen niiden määrään ja asetteluun silti tyytyväinen – kaikki eivät huomanneet totuutta ennen paljastusta, ja sen ymmärtäneetkin tekivät niin eri vaiheissa. Lisäksi kuulemani mukaan sekaan oli eksynyt tällaisia vahingossa annettuja bonusvihjeitä:

 • Ajatusviivat. Koska Linuxit ovat järkeviä käyttöjärjestelmiä, jotka tottelevat näppäimistöstandardeja, ajatusviivojen kirjoittaminen on hyvin helppoa, mikä oli ilmeisesti vihje sen puolesta, että ajatusviivoja käyttävä Ulxe olisinkin minä (tai Manu, joka niitä ihan toisesta syystä viljelee)? Muuten hyvä, mutta katsoinpa huvikseni eri kirjoittajien viestejä Klaanonin etusivulta, ja niissä kaikissa oli ajatusviivoja, koska kirjaimellisesti kaikkien käyttämä Google Docs iskee niitä sinne, mutta, ööh, ehkä se voidaan kuitenkin laskea vihjeeksi?
 • Snowie kuulemma tajusi siitä, että Kohtalon asukit I -viestin musiikki oli… ilmeisesti tosi kapuramainen? Voidaanhan tämäkin laskea.

Ultiasural Aestheticum

Yksi tapa luoda sekasortoa koskien Ulxelaserin identiteettiä oli tehdä viesteihin konsistentti mutta kehenkään Klaanon-kirjoittajaan suoraan liittymätön esteettinen ote. Audiovisuaalisesti se syntyi strategisesti käsitellyistä maisemakuvista sekä erään artistin eräästä albumista, jonka neljä biisiä soivat jokainen juonikuviossa: https://lostsock.bandcamp.com/album/cold-walls Satun tuntemaan artistin ns. IRL, ja levyllä oli aika paljon vaikutusta viestien tunnelmaan; suosittelen kuuntelemaan ja EHKÄ JOPA OSTAMAAN, jos sattuivat miellyttämään teitäkin. Tässä on tämän blogin pakollinen shillausosio.

Kielellisesti Operaatio Ulxelaserin tyyliä voidaan kuvailla dekonstruktioksi Gregin kehnojen lyhyttarinoiden ja nostalgisten Biofanon-tason ficien kielestä – mutta toisaalta myös sen kehitysasteeksi. Ilmeisesti Bonkles-fiktion pakollisiin piirteisiin kuului, että hahmot ovat vain voimalistojensa tasolla merkittäviä karikatyyrejä, jotka hengaavat piirteettömässä maailmassa, ja… ja no, Operaatio Ulxelaser oli käytännössä tämä premissi tarkasteltuna siten, että hahmot huomaavat jonkin olevan pielessä.

Ovatko viestit kieleltään tunnistettavissa Kapuran työksi? Toisaalta en yrittänyt omaksua hämäyksen vuoksi mitään tiettyä tyyliä, mutta toisaalta juonelliset seikat pakottivat minut kirjoittamaan erilaista tekstiä kuin yleensä kirjoitan – viestit esimerkiksi ottivat itsensä täysin vakavasti, koska eihän Megabotarax ole naurettava nimi maailmassa, jossa on olemassa olento, jonka nimi on Megabotarax. Painopiste oli myös minulle tyypillistä enemmän paikkakuvauksissa hahmojen sijaan, koska hahmojen on pakko olla persoonattomia – se on se Biofanon-helvetti, jossa ne ovat jumissa.

Ultiasural Biofanonium

Sitten polttavimpaan kysymykseen: kuinka paljon viesteissä kerrotusta on kaanonia Biofanon-tarinajatkumossa???

Vastaus: riippuu vähän. Kohtalon asukkien kolmososan alkua kirjoittaessa jouduin pitämään fanonloremuistiinpanojani auki koko ajan, joten ei siellä mitään sepitettä ole; ongelma onkin lähinnä siitä, että Biofanon on eri sivuilla itsensä kanssa ristiriitainen vaikkapa sen suhteen, mihin geneeriseen pahuuden liittoutumaan mikäkin hahmo kuului.

Kaikki ulkonäkökuvaukset ovat myös keksittyjä, koska yhdelläkään konsultoimistani sivuista ei sattunut olemaan kuvaa eikä sanallista tietoa. Biofanonin persoonallisuuskuvaukset, jos niitä edes on, ovat luokkaa ”Edikiller tykkää tappamisesta, mutta on myös älykäs”, joten silläkin alalla jouduin soveltamaan aika paljon.

Kaikki tapahtumat ovat joko täysin tätä varten keksittyjä tai hämärää jatkoa oikean Ulxen kolmelle viestille, jotka lainattiin kokonaisuudessaan Kohtalon asukit ykkösessä. Jos jonkin määreen suhteessa Biofanoniin haluaa tarinalle siis antaa, se voisi olla… Biofanon-AU?

(lisäksi mielenkiintoinen lorehuomio: ne neljä paskaa soturia, joiden nimet kuulostavat hero factory -jutuilta, ovat oikeasti Ulxen Custom Hero Factory Wiki -tuotannosta. huomionarvoisesti sam secure, joka on nimestään huolimatta nainen, vaikuttaa paperinohuelta alluusiolta erääseen starbp warps -hahmoon, jonka nimi kuulostaa virustentorjuntaohjelmalta)

Jos kenelläkään on viestiin liittyen lisäkysymyksiä, vastaan niihin virallisessa Kysy Ulxelaserilta Topicissa sitten, kun sen olemassaolo ei enää broileroisi ketään suoraan naamaan.

1 thought on “Ajatuksia eräästä viimeaikaisesta Klaanon-tapahtumasta”

 1. ”hämäyksiä enimmäkseen liittyen siihen, että Ulxe olisi ollut G”
  hups.
  Söin aika tehokkaasti kaikki nuo g/admin-hämyt, mutta adminhämyt nyt kai tavallaan oli teknisesti ottaen oikein….

  Muita huomioita: Huomasin tuon Gimp-kommentin, mutta en minä muistanut että kaikki ei käytä sitä hups.

  Itsensä vakavasti ottaminen oli kaikista suurin hämy, aivoni ei selvästikään ihan osannut ottaa vakavasti ajatusta että pystyisit siihen! Niin ja lisäksi en ainakaan tietoisesti tunnistanut kolmosen kappaletta bowmaniksi, mutta silti se jostain syystä aika välittömästi laittoi petturilistani sisällön uuteen oikeampaan järjestykseen.

  Anyway nautin tästä setistä ihan liikaa.

Vastaa