Bio biologiin

Pääsin sitten yliopistoon Helsinkiin. Ensimmäinen opiskelupäivä on 26.8.

Tässä viikko ennen yliopisto-opiskelujen alkamista olen päättänyt kirjoittaa asioita ylös ja jakaa teille tänne Biologiin. Jo vuosia koin alemmuudentunnetta siitä kuinka monella klaanilaisella ja tutulla on yliopistotutkinnot. Ajattelin, että kaikilla on siistit ja arvostettavat alat kun itsellä on takana vain duunarikoulutuksia (lukion minimioppimäärän ja yo-kirjoitusten lisäksi.) En koskaan lopulta pitänyt ravintolakoulutuksia niin mielenkiintoisina. Ne oli vain kouluja joissa menin monessa kohtaa sieltä mistä aita on matalin. Oli vaikeuksia löytää itselle kiinnostavia aspekteja fyysisesti raskaalta alalta, jonka arvostus on huono, palkkaus on huono ja työolot ovat usein haastavat melun, lämpötilojen ja kiireen takia. Aistiyliherkkänä ala on varsin puuduttavaa ja ylimääräisen stressaavaa.

Jo pienenä pidin hyönteisistä, eläimistä ja luonnossa liikkumisesta. Perhoset kuten olen tuonut ilmi ovat olleet aina itselle lähellä eläimistä ja hyönteisten mekaaniset ruumiinrakenteet ja värikkäät ilmiasut ovat olleet ehkä yksi syistä miksi Bionicle iski niin kovaa 7 vuotiaaseen.

Mitä tulee biologian ja luonnontieteiden opintoihin en käynyt lukiossa kuin 2 pakollista kurssia biologiaa. Omatoiminen opiskelu nettilukiosta auttoi siihen, että pääsin sisään toisella hakukerralla Helsingin yliopistoon.

Olisin halunnut päätoimisesti biologiaan, mutta pääsin lukemaan ympäristötieteitä sen sijaan. Ilmastonmuutos, luonnonvarojen kestävä käyttö, ekoksysteemien kuormituksen vähentäminen ja maankäytölliset haasteet ihmiskunnan toiminnan seurauksena ovat myös tärkeitä asioita ja osittain ehkä ankkuroivat konkreettisesti biologiset ja ekologiset prosessit jokapäiväiseen arkeen.

Koen sen vahvuutena, että minulla on suhteellisen laaja konkreettinen kuva siitä miten esimerkiksi täällä Suomessa ruokaa tehdään. Onneksi olin peltotöissä, teurastamolla ja leipomossa sekä laitoskeittiöissä. Nyt on mahdollista päästä syvemmälle siihen miten auringon energiasta ja maaperän ravinteista syntyy kasveissa meille ravintoa ja kuinka sitä voi tuottaa tuhoamatta luonnon hauraita ravintoverkkoja.

Olen puhunut näistä opinnoista klaanilaisten kanssa jo vuosia. Osaa alkoi ehkä jo kyllästyttää se kun puhuin ja puhuin näistä. Jotenkin tosi vapauttavaa kun tämä opiskelujen aloitus on vihdoin alkamassa. Unelmani on jossain määrin toteutumassa! En ole enää pelkkä ravintolatyöntekijä. Ei sillä kyllä näistä opinnoista on ollut hyötyä jokapäiväisessä elämässä mm mökkimiiteissä on usein ollut niin paljon porukkaa, että ravintolatyöntekijästä on ollut hyötyä siellä.

Bioklaanilaiset ovat minulle kavereita ja ystäviä, kuka enemmän ja kuka vähemmän. Tunnen saaneeni paljon kannustusta näiden haaveideni tavoittelussa. Toivottavasti annatte minulle tukea matkallani jos sitä uskallan pyytää. Tämä yhteisö on minulle tärkeä turvaverkko, siksi mökkimiitit ovat vuoden kohokohtia kun saa nähdä teitä joukolla. Odotan myös tulevaa häämiittiä innolla.

Suoritin jo ensimmäisen kurssin yliopistoon eilen. Opiskelijan Digi-An. Toivottavasti saan jotain kursseja hyväksiluettua ammattikorkean puolelta ettei se tunnu täysin turhalta opintotukikuukausien syöpöltä (laskin, että saisin opintotukea vasta maisterivaiheessa, onneksi on todella hyväpalkkainen puoliso, kiitos puolisolle rahallisesta tuesta).

En vielä tiedä mihin tämä tutkinto minua vie. Eläimet, evoluutio ja erityisesti hyönteiset kiinnostaisivat minua todella paljon. Mikroskooppien käyttö olisi myös hyvä opetella niin voisin toimia apuna eläinlääkärille näytteiden tulkitsemisessa.

Kirjoitan toivottavasti lisää näitä postauksia opintojeni edetessä. Tämä vain tuntui siltä, että oli pakko saada tajunnanvirta nyt ulos. Hyvää syksyn jatkoa! Kerätkää sieniä, ne on hyviä ja ilmaista metsän ruokaa!

Kommentit

  1. Hyvä! Ei meitä (minua ainakaan) kyllästyttänyt tuo opinnoista puhuminen ja suunnittelu, kun se on niin tärkeä elämäasia itse kullekin. Tsempin koulun alkuun. Kannattaa tutustua porukkaan siellä, niin opiskelu on hauskempaa.

Jatka keskustelua: bioklaani.fi

Osallistujat

Avatar for system Avatar for Keetongu

Vastaa