Näkemättä paskaa: Star Wars: Rise of Skywalker

Näkemättä paskaa on uusi blogisarja, jossa Kapura arvostelee elokuvia, kirjoja ja videopelejä perehtymättä niihin itse. Sen tarkoitus on ravistella taidekritiikin instituutioita kysymällä, kenen mielipiteillä on väliä ja miksi.

Sisältää oikeita, aitoja juonipaljastuksia elokuvasta Star Wars: Rise of Skywalker, jota en siis ole vielä nähnyt.

Star Wars: Rise of Skywalker on huono elokuva.

Nokkelimmille (ja kyynisimmille) katsojille tämä tuli selväksi tismalleen sillä hetkellä, kun ensimmäisen teaser-trailerin viimeisessä kohtauksessa kamera lipuu kohti toisen Kuolontähden raunioita liian tutun naurun soidessa. Palpatine on täällä taas – ja kun hahmolle annetaan näin paljon painoarvoa, lienee selvää, että kyse ei ole pelkästä cameosta, jota voisi verrata vaikkapa Yodan pikaiseen visiittiin sarjan edellisessä osassa The Last Jedi. Palpatine on täällä taas ja on mitä luultavimmin koko elokuvan pääantagonisti… mutta miksi?

Oliko jatko-osatrilogian viime hetkillä pulaa hyvistä pahishahmoista? Ei suinkaan, sillä Kylo Ren, kenties yksi koko saagan monimutkaisimmista ja syvällisimmistä hahmoista, on yhä täällä. Miksi Palpatine? Ohjaaja Abrams totesi, että hänestä Palpatine on se, josta koko yhdeksän elokuvan sarja kertoo, ja siksi tämä tarvitaan mukaan myös päätösosaan, mutta lausunto haiskahtaa epäilyttävältä. Alkuperäistrilogian perusteella Star Wars on Luken tarina, esiosat siirsivät fokuksen Anakiniin. Star Wars voi olla mitä tahansa ja kertoa mistä tahansa, ja sen luonne muuttuu ja on aina muuttunut jokaisen uuden elokuvan myötä. Kysymys jää siis avoimeksi: miksi Palpatine?

Minäpä kerron.

Palpatine on Rise of Skywalkerin pääantagonisti yhdestä syystä: elokuvan ylin tavoite on olla fanien mielihaluja palveleva sieluton Hollywood-toimintaspektaakkeli, ja se menee kaiken muun – kuten tarinana toimimisen – edelle.

Elokuvan mainostuskierroksen aikana Abrams antoi useita kommentteja, joista oli luettavissa rivien välistä kriittistä suhtautumista The Last Jedin käänteisiin ja teemoihin. Kommenteista viimeisin ja vahvin on tämän sille ohjaama jatko-osa. Rey ja Snoke saavat uudet twistit, jotka kohteliaasti sanottuna ovat vastoin kahdeksannen episodin henkeä ja epäkohteliaasti sanottuna retconnaavat paljon paremman tarinan huonommaksi. Voi olla, että Abramsilla oli hahmoille mielessä samanlaisia asioita The Force Awakensin luomisprosessin aikana, mutta hyvä ohjaaja olisi huomannut tarinan siirtyneen trilogian keskellä toiseen suuntaan – Abrams ei ole hyvä ohjaaja, ja tätä ei miellytä kunnian tekeminen The Last Jedin valinnoille. Tämä on entistä huonompi seikka sen johdosta, että Abramsin omat valinnat ovat huonompia.

Paras asia, jonka The Last Jedi teki, oli sen perusteleminen, mikä on jatko-osien merkitys koko saagan kontekstissa. Mitä ne tarkoittavat? Miksi ne ovat tarina, joka on tarpeellista ja välttämätöntä kuulla? Mitä ne tuovat lisää alkuperäistrilogian lopetukseen, jonka kumoavat? On selvää, että Abramsia ei kiinnosta tällaisten kysymysten miettiminen, vaan Rise of Skywalker on lähinnä päätös The Force Awakensin juonille ja hahmoille. Episodi yhdeksän ei ole vain huono jatko-osa The Last Jedille vaan myös huono päätösosa koko Skywalker-saagalle. On totta, että Palpatinesta tehdään tärkeämpi hahmo koko elokuvasarjalle, mutta se ei korvaa sitä, että elokuva on temaattisesti tyhjä ja ajaa pahasti The Last Jedin ajatusten ohitse.

Jos pystyy katsomaan huonojen twistien ja kehnon jatkumollisuuden ohitse, Rise of Skywalkerista voi löytää ihan miellyttävän elokuvan. Tärkein kysymys kuuluukin, onko yhtään katsojaa, joka haluuaa tehdä niin. Minä ainakin odotin näkeväni ensisijaisesti elokuvan, joka päättää sen, mitä kaikki aiemmat Pimeästä uhasta alkaen The Last Jediin asti tekivät, ja sellaista en saanut – vain onttoa fanserviceä, joka yrittää korvata tarpeettoman monimutkaisella juonellaan sen, ettei sillä ole mitään sanottavaa Star Warsista.

Jos haluaa katharsiksen tunteen, kannattaa Rise of Skywalkerin katsomisen sijaan navigoida sivustolle rottentomatoes.com, jossa ehkä näkee jotain tällaista:

Tuliko hyvä mieli? Minulle ainakin tuli.

Lisäksi FinnxPoe ei kaanonia. Haista paska J. J. Abrams.

Aloita keskustelu: bioklaani.fi