Avoin kirje J. J. Abramsille

Moikka, J. J. Abrams. Tämä viesti ei varmaan saavuta sinua ajoissa, mikä johtuu mm. seuraavista seikoista: 1) se on julkaistu yksityisesti Suomen suurimmalla Bionicle-foorumilla 2) se on kirjoitettu kielellä, jota et tietääkseni ymmärrä 3) koko elokuva taitaa olla jo kuvattu. Toisaalta raudanlujaa auktoriteettia säteilevä tittelini on ”joku jäbä netissä”, mistä johtuen olisit tuskin kuunnellut neuvojani kuitenkaan, joten ehkä se ei haittaa.

Epämääräiset huhut kertovat, että olen haukkunut aiempaa Star Wars -elokuvaasi erinäisillä Discord-kanavilla. Kyllä se minusta monessa suhteessa haukkumisen arvoinen onkin, mutta ei se vielä tarkoita, että myös episodeista yhdeksäs olisi automaattisesti huono. ”Uhka vai mahdollisuus”, kuten milleniaalinykynuorisohanavesigoblinit sanovat.

Sen verran skeptisellä tuulella kuitenkin olen, että päätin tehdä listan jutuista, joiden pelkään menevän pieleen. Jos korkeammat voimat suovat, niitä voi jopa olla tasan kuusi. Tehdäänpä näin, J. J. Abrams: katsottuani leffan jätän aikamme arvostetuimpaan kulttuurilehteen, Minkä elokuvan katsoit viimeksi? -ketjuun, numeroarvion, joka perustuu siihen, kuinka monessa kohdassa IX mielestäni onnistui. Kuulostaako reilulta? Jos kyllä, tässä tulee Buzzfeed-aikakauden suosituin tapa jäsentää maailmaa: NUMEROITU LISTA.

1. Ei mitään niin tyylitajutonta kuin Starkiller Base

En tarkoita Starkiller Basen olleen tyylitajuton siinä suhteessa, että se oli häpeämätön toisinto elokuvasarjan aloitusosan tarinallisesta elementistä. Oli se sitäkin, mutta oleellisempi ongelma oli minusta se, että SKB (more like VMP) oli paljon vähemmän toimiva ja elokuvan muusta kokonaisuudesta lähes täysin irrallinen toisinto.

Kuolontähti oli Uuden toivon juonellinen ydin, mutta Starkiller Base vaikutti lähinnä paikalta, jossa tarinan loppu tapahtuu. Tämä ei ole kehu, kun on kyse valtavaa tuhoa aiheuttavasta kansanmurhalasersäteestä. Verrataan esimerkiksi kohtauksia, joissa kyseisillä lasersäteillä ammutaan: Alderaan on sekä Leian että muiden päähahmojen, jotka yrittävät mennä sinne, avulla pohjustettu paikaksi, joista katsoja välittää. Starkiller Base räjäyttää jotain planeettoja, jotka nähdään ensimmäisen kerran kyseisessä kohtauksessa.

Kuolontähden tuho vie päähenkilöiden hahmokaaret loppuun ja viimeistelee elokuvan temaattiset ulottuvuudet. Starkiller Basen tuhoaminen on joku juttu, johon The Force Awakens leikkaa aina välillä oikean juonen tieltä. Siellä on Poe, jolle edes Oscar Isaacin karisma ei voi taikoa tyhjästä hahmokaarta, jonka päätös kyseinen toimintakohtaus olisi. Sentään kenraali A. H., elokuvahistorian hienovaraisin natsi, sai pitää sen puheensa.

Koko elokuvasarjan kontekstissa Starkiller Basen taistelu on jatkoa klassiselle Star Wars -perinteelle: lopun toimintakohtaukselle, jolla ei ole temaattista tai hahmokehityksellistä sisältöä. Joskus Jedin paluun aikoihin George Lucas pohti kinkkistä ongelmaa: hän tiesi kyllä, mitä lopputaistelussa – Luke Skywalkerin ja antagonistien kohtaamisessa – kävisi, mutta valitettavasti oli olemassa myös jotain muita hahmoja. Ratkaisu: lisää taisteluja! Näin syntyi kolmesta eri juonesta koostuva lopputaistelu, joka oli kieltämättä ihan siisti mutta oikeastaan vain se oikea lopputaistelu oli hyvä.

Esiosat veivät tämänkin arveluttavuuden kunniakkaasti järjettömiin sfääreihin, kun Pimeässä uhassa oli samaan aikaan käynnissä neljä eri taistelua: oikea juoni oli valomiekkataistelu, ja samaan aikaan Padme, Jar Jar ja Anakin tekivät omia juttujaan. Modernin Star Warsin aikana perinnettä on jatkanut Gareth Edwards, jonka elokuvassa Rogue One Jyn Erso kumppaneineen huomaa suurimmalla hädän hetkellä, että taivaalle on ilmestynyt ylimääräinen toimintakohtaus.

Onko liikaa pyydetty, että IX ei tekisi niin selvää jakoa oikeaan juoneen ja samaan aikaan tapahtuvaan ylimääräiseen toimintaan? Miettiessäsi, mitä kopioida Jedin paluusta, ole jälkiviisas, J. J. Abrams: onhan nykyaikainen konsensus se, että Leia, Han ja Lando enimmäkseen olivat siellä. Anna kaikille hahmoille jotain oikeaa tekemistä, joka palvelee teoksen teemoja ja hahmokaaria, vaikka elokuvasarjan päätösosaan liittyvät odotukset varmasti sisältävätkin ison mittakaavan toimintaa ja paljon räjähdyksiä. Kuinka moni sanoi, että Starkiller Basen ilmataistelu oli ehdottomasti seiskan paras kohtaus?

Edellistä toivettani hieman sivuten…

2. Finn

Voisiko tämä hahmo viimein tehdä jotakin järkevää? Voisiko hahmon peruspremissiä – se on entinen Stormtrooper – edes trilogian viimeisessä elokuvassa hyödyntää vähän enemmän?

Se, mitä elokuvan esituotannosta on kuulunut, ei minusta lupaa hyvää. Ensinnäkin näyttelijälistan perusteella vaikuttaa siltä, että Phasma ja DJ, hahmon henkilökohtaiset antagonistit, leikattiin kumpikin pois. Kummankin menetystä suren myös niiden itsensä vuoksi. Phasma olisi vielä parempi Darth Maul/Boba Fett -metavitsi, jos se olisi selvinnyt uudestaan ilman mitään selitystä ja olisi jälleen mukana vain näyttääkseen siistiltä ja ollakseen toimintakohtauksissa. DJ, galaksin kusipääkeskustalainen tolkun ihminen, oli hyvä temaattinen peilikuva Finnille. Mikset käytä näistä kumpaakaan? Mitä sinä aiot, J. J. Abrams? Ketä Finn vetää turpiin lopputaistelussa?

Lisäksi mieleeni tulee TLJ:stä leikattu vaihtoehtoinen Finn/Phasma-taistelu, joka vaikutti ennakoivan usein teorioitua Stormtrooper-kapinaa. Olen sitä mieltä, että sen saksiminen on perusteltavissa rytmityksellisillä syillä, mutta ei kai kyseessä ollut Rian Johnsonin IX:ä varten tekemä pohjustus, jota et halunnutkaan? Mitä sinä aiot, J. J. Abrams???

Sekin on huolestuttavaa, ettei kummankin hahmokaarta palvelevasta FinnxPoesta näy vielä merkkiäkään. Kai ymmärrät, J. J. Abrams, kuinka tyylitajutonta olisi parittaa kumpaakaan jonkin ysiä varten keksimäsi hahmon kanssa? FinnxRosen voin hampaat irvessä hyväksyä aiemmin pohjustetuksi, mutta olisi aika epärealistista, jos Oscar Isaacille ei olisi vientiä.

Finn ei ollut suosikkihahmoni kummassakaan elokuvassa, mutta kaiken sille pohjustetun heittäminen romukoppaan ei ole minusta mikään ratkaisu hahmon käsikirjoituksellisiin ongelmiin. Toivon, että sinulla on mietittynä jotain parempaa, J. J. Abrams. Jos ei, et saa ikinä anteeksi sitä, että galaksin paras kusipääkeskustalainen tolkun ihminen leikattiin jonkin huonomman jutun tieltä.

3. Kai muistat vielä plagioida Dostojevskiä?

Reyn ja Kylon osa juonesta lienee kaikkien mielestä sekä VII:n VIII:n paras osa. Se sattuu olemaan myös melko suora kopiointi venäläisestä klassikosta Rikos ja rangaistus.

Tässä ei ole minusta mitään pahaa, sillä… no, se osa juonesta on niiden elokuvien paras osuus. Dostojevskin haamua ei varmaan haittaa, tai ainakaan se ei ole vielä lyönyt sinua, J. J. Abrams, astraalikirveellä päähän, ja luulen, että aika harva yleisön lapsista menettää kesken kaiken hymynsä ja huutaa vihaisena: ”Hetkinen, tämähän on kopioitu F. M. Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus!”

Lähinnä minä toivon, että alluusio viedään kunniakkaaseen loppuunsa ilman minkäänlaista hienovaraisuutta. Laita Kylo Ren joutumaan vankileirille Siperia Planeetalle.

4. Jumalauta ei niitä Rogue Onen lihanukkeja aaaahhh

Puhutaanpa Leiasta.

Jatko-osat vaikuttavat mukailevan rakennetta, jossa jokainen alkuperäistrilogian päähahmoista saa oman elokuvansa, joka käsittelee hahmon suhdetta Kylo Reniin ja pohtii tämän olemusta toisaalta lähes mytologisena sankarina, toisaalta virheitä tehneenä ja monessa epäonnistuneena oikeana ihmisenä.

Muuten hyvä, mutta Carrie Fisher sattui kuolemaan saatana (ja jos hämärien nettipalstojen väkeä on uskominen, kuolinsyy oli se, että Rian Johnson teki huonon elokuvan). Mitä vaihtoehtoja ohjaajalla tässä vaiheessa on?

a) Rogue Onen hirvittävät lihanuket. Tuotantotiimi väitti, että sellaisia ei käytetä.

b) Uusi näyttelijä. Tuotantotiimi väitti, että sellaista ei käytetä.

c) Leia kuolee elokuvien välissä. Näin ei kuulemma tapahdu.

d) Yritä epätoivoisesti täyttää Leian juonellisen roolin vaatimat kohtaukset seiskaa ja kasia varten kuvatulla materiaalilla, jota ei käytetty kummassakaan.

Nuoret, kuten todettua, sanovat ”uhka vai mahdollisuus”, mutta minä näen tässä lähinnä ensimmäisen. Olen äärimmäisen yllättynyt, jos valmiista elokuvasta ei huomaa, että näyttelijä kuoli välissä – Leialla oli reilusti ruutuaikaa kasissakin, mikä on aika luonnollista, kun ottaa huomioon, että hahmo sattuu olemaan pääantagonistin äiti ja elokuvien käsittelemän konfliktin toisen osapuolen johtaja. En tiedä, mitä aiempien jatko-osien materiaalista jäi käyttämättä, mutta veikkaan, että ainakaan Leian ja Kylon kohtaamista ei saada, ja sen puutteen kyllä huomaa.

Vähän pelkään, että sieltä on tuotantotiimin väitteistä tulossa niitä lihanukkeja ainakin jossain muodossa.

Kaivoin esille tarkan lainauksen: ”We want to assure our fans that Lucasfilm has no plans to digitally recreate Carrie Fisher’s performance as Princess or General Leia Organa.” Tuossa on jonkin verran liikkumavaraa (entä jos vaikka kasvot korvaa lihanukella, joka laitetaan lausumaan uutta dialogia?), ja koko lausunto on lisäksi peräisin ajalta ennen sitä, kun Abrams korvasi Trevorrowin ysin ohjaajana.

Onko sieltä tulossa lihanukkeja, J. J. Abrams? Se olisi sinänsä ihan hyvin pohjustettu sillä, että prinsessa Leialla oli itsensä näköinen lihanukke jo Rogue Onen aikoihin. Ehkä niistä saisi jotain hyvää lorea. Näen jo Wookieepedia-sivun: ”Meat puppets were objects used by Leia Organa to perform a variety of tasks while the General was not around.”

5. Olisi siistiä jos elokuvasarjan yhdeksäs osa tiedostaisi olevansa sellainen

Kun katson aiempaa Star Wars -tuotostasi, J. J. Abrams, minua huolettaa ysissä ehkä eniten se, tiedostaako se roolinsa yhdeksän elokuvaa pitkän sarjan päätososana. The Force Awakens tuntui enemmän täysin uuden tarinan alulta kuin edellisten teemojen ja aiheiden kehittelyltä eteenpäin: vasta TLJ toi monet temaattiset elementit (kuten huomion siitä, että galaksin tapahtumat vaikuttavat toistuvan uudelleen) suuuuubtextistä etualalle.

Ymmärräthän, J. J. Abrams, mikä on jatko-osien rooli trilogioiden trilogiassa? Ymmärräthän, että onnelliseksi lopuksi ei riitä se, että antagonisteja vedetään turpiin, vaan sinun on vastattava TLJ:n esittämiin kysymyksiin? Muistathan selittää, kuinka kosminen sykli rikotaan ja millä konkreettisilla muutoksilla varmistetaan, että uusi jediritarikunta ja uusi tasavalta eivät tuhoudu jälleen?

Temaattinen koherenssi on se, mikä minua on eniten häirinnyt Disney-ajan Star Wars -elokuvissa. The Last Jedi tuntuu olevan ainut, jolla on selvä teesi, ja sekä The Force Awakens että Rogue One lähinnä nostavat ilmaan erilaisia ajatuksia sanomatta niistä lopulta hirveästi. (Solosta ei puhuta.) IX:n asemaa en voi kadehtia: tarinan viimeisenä osana sen on pystyttävä sitomaan kaikki tyydyttäväksi kokonaisuudeksi, ja kaiken lisäksi se seuraa tematiikaltaan erinomaista elokuvaa.

Pahin mahdollinen tilanne on se, J. J. Abrams, että minulla on lopputekstien jälkeen samanlainen tyhjä fiilis kuin Rogue Onen katsottuani ja mielessäni vain kaksi kirjainta: O ja K, lausuttuna sillä Snowie-äänellä. Minä tiedän, että kyseessä on lastenelokuva, ei mikään äärettömän syvällinen tutkielma ihmisyyden perimmäisistä ristiriidoista, mutta kai sitä saa jotain toivoa? Älä petä minua, J. J. Abrams. Jos Gareth Edwards ilmestyy ikkunan taakse antamaan neuvoja temaattisesti koherentin tarinan luomisesta, lyö sitä turpiin ja syötä Bor Gulletille.

6. Millicent

Kenraali Huxilla täytyy olla oranssi kissa, jonka nimi on Millicent.

Lisäksi aiemmista jatko-osista täytyy julkaista Special Editionit, joissa Millicent on lisätty digitaalisesti kaikkiin kohtauksiin, joissa kenraali Hux on.

Pikainen Google-haku paljastaa, että Hitlerillä ei ollut kissaa. Tässä mahdollisuutesi tehdä hahmostasi jotakin muuta kuin maailman ohuin Hitler-karikatyyri, J. J. Abrams.

Kuten vaikka kissanomistaja.


Star Wars: Episode IX ilmestyy 12.24.2019. Kapuran raivoa tihkuva tekstiseinä sen johdosta, että J. J. Abrams kuitenkin pilaa kaiken, ilmestyy Discordin Star Wars -kanavalle 12.24.2019.

Kommentit

  1. 5/5 hanavesigoblinit mainittu.

  2. sounds reasonable mutta mikä ihme edes on 12.24.2019 koska se sekä suuresti satuttaa silmiäni että ei kai edes ole se oikea päivä??

  3. Ai oho, tässä aikalinjassa vallankumousta ei ole näemmä vielä tapahtunut. 12.24.2019 on siis väyrykuun 12. päivä vuonna 2019.

    tai sitten copypastetin suoraan jostain englanninkielisestä lähteestä

    mikä on totuus??? seuraa tarinaa niin saat selvää :thinking::kapura::vayrynen:

  4. Aika tiukka setti. Paha olla eri mieltä tämän kanssa, vaikka Horse Awakensista hyvin paljon pidänkin.

    Tosin oikeasti eniten haluan että Hux on se pääpahis jonka trilogia ansaitsee ja muuttuu VIELÄKIN HITLERIMMÄKSI.

Jatka keskustelua: bioklaani.fi

Osallistujat