Järkeilyä jekuista: miksi @jokers_trick on hauska

joker’s trick (@jokers_trick) on epämääräinen Twitter-tunnus, joka twiittaa noin puolen tunnin välein omituista Jokeriin, Batmanin vihollisten listalta löytyvään klovniteemaiseen rikolliseen, liittyvää sisältöä. Ainut vihje sen alkuperästä tai tarkoituksesta on tunnuksen tykkäyksistä löytyvä twiitti ”Jokers trick is to make jokes”, jonka eräs Sheikh Umar Islam (ei ilmeisesti kukaan tunnettu henkilö) kirjoitti @jokers_trick:in luomiskuukautena.

Käytännössä tilin tuottama sisältö koostuu oikeista lainauksista Jokeriin liittyvistä teoksista ja asiateksteistä, viittauksista populaarikulttuuriin ja ajankohtaisiin asioihin sekä ilmeisesti tunnuksen ylläpitäjän itse keksimistä aforistisista katkelmista, joissa toistuvat usein sanat ”joker’s trick”.

Twiitit sisältävät usein viittauksia muihin Batman-hahmoihin ja Jokeria näytelleisiin henkilöihin, mutta ne eivät vaikuta muodostavan minkäänlaista yhtenäistä narratiivia tai muuta suurempaa kokonaisuutta. Käytännössä on kyse @Horse_Ebooks:in kaltaisesta dadaististen irtovitsien virrasta. Vai voiko niitä kutsua edes vitseiksi?

Kun Jokerin jekkuja vertaa muihin Twitter-komediatunnuksiin, merkittävän eron löytää ainakin siitä, että suuri osa sen sisällöstä ei ole millään tasolla hauskaa… eikä edes yritä olla. Tässäkin näkyy yhtäläisyys @Horse_ebooks:iin: se tekeytyi mainostavaksi spämmibotiksi, joka twiittasi surrealistisia mietteitä välttääkseen spämmifiltterien kynsiin joutumisen. joker’s trick ei kuitenkaan teeskentele mainostavansa mitään. Se ei väitä olevansa mitään muuta kuin mitä on. Se on @Horse_ebooks:in sisältö irrotettuna asiayhteydestä, jossa sen vitsi toimi.

Tärkeä osa ei-hauskuuden vaikutelmaa on se, että @jokers_trick kierrättää sisältöään: teknisen toteutuksen kannalta kyse vaikuttaa olevan botista, joka twiittaa valmiiksi syötettyjä lainauksia puolen tunnin välein. Sen tietokanta on niin laaja, että twiittien toistoa ei välttämättä huomaa, jos ei seuraa tiliä kauan tai erehdy tutkimaan sen arkistoja.

Jos tämän biologin rohkea väite on, että @jokers_trick-tilin yksittäiset tuotokset eivät (usein) ole hauskoja, kuinka voin samalla väittää, että tunnus itsessään on? Hyvä kysymys.

Avain sekä @Horse_ebooks:in että Jokerin jekkujen huumoriin on vitsien tarkoituksellisuudessa – tai pikemminkin sen puutteessa. Twitter-botteja pohtineet tietävät, että eri asiat tuntuvat hauskoilta ihmisen ja tietokoneen suusta tulevina. Botit eivät yleensä ole järin hyviä vitsien keksimisessä, joten kun ne onnistuvat vahingossa, lopputulos on harvinaisuudessaan humoristinen.

Sekä @Horse_ebooks että @jokers_trick vaikuttavat olevan sisältönsä ja digitaalisen läsnäolonsa puolesta jotakin ihmisen, ohjelmiston ja muinaisen jumalolennon väliltä. Ne eivät twiittaa kuvia aterioistaan tai ota suoraan kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin. Ne syöksevät ulos katkelmia, joiden tarkoitus – vitsikö tuo on olevinaan? – voi tuntua ihmiselle käsittämättömältä. Olemalla huono @jokers_trick painottaa sisältövirtansa niitä osia, jotka ovat hyviä. Vitsit ovat huonoja, mutta ne upotetaan asiayhteyteen, jossa huonous saa lukijan kyseenalaistamaan niiden merkityksen, mikä hämmentää ja hauskuttaa.

Analyysin ei kuitenkaan tarvitse päättyä tähän, vaan sitäkin voi pohtia, miksi tilin hauska sisältö onnistuu olemaan sellaista. Nostan tarkasteltavaksi pari erityistä jalokiveä Jokerin jekkujen humoristisesta repertuaarista.

Fraasi ”joker’s trick”, jolle pikainen googletus ei löydä mitään muuta kontekstia kuin alussa mainitsemani satunnainen twiitti, on oleellinen osa tunnuksen huumoria. Jared Leto, Batman ja muut jutut, joihin @jokers_trick usein viittaa, ovat oikeita asioita, joista suurin osa ihmisistä lienee kuullut, mutta ”joker’s trick” ei. Tämä saa lukijan pohtimaan: mikä on titulaarinen ”jokerin jekku”? Onko se viittaus johonkin vähemmän tunnettuun Batman-sarjakuvaan? Mikä saatana on sanojen ”joker’s trick” merkitys? Nopea vilkaisu tunnuksen twiitteihin ei paljasta vastausta; vitsi on siinä, että sellaista ei kaiketi ole (paitsi vitsien tekeminen, totesi Sheikh Umar Islam).

Twitter-tiliä voi myös analysoida Jokerin vastaanottoa erittelemällä. Hahmolla on pitkä historia, ja pian ilmestyvän elokuvan myötä elämme yhä ajassa, joka vaatii meidän ottavan vakavasti toteamuksen siitä, että on joku klovniteemainen rikollinen, joka on tosi syvällinen ja traaginen hahmo. ”we live in a society”-tyylisten meemien myötä tälle näkemykselle hahmosta ja sitä synkkänä, mielenkiintoisena ja syvällisenä pitäville on nykypäivänä myös naurettu.

@jokers_trick kuvaa tätä Jokeriin liittyvää ristiriitaa toisaalta twiiteillä, joissa Jared Leto ja muut vakuuttavat hahmon näyttelemisen pilanneen mielenterveytensä, toisaalta viesteillä, joissa Jokeri toteaa rakastavansa viemäreitä, ilmoittaa haluavansa juoda vettä ja toteaa, ettei hänellä ole vaimoa. Jokeri on @jokers_trick:in maailmassa samaan aikaan nolo, sympaattinen ja synkkä ilmestys – aivan kuten on historian saatossa ollut eri sarjakuvien ja elokuvien tulkinnoissa.

Lopuksi on todettava, että Twitter-tilin huumorin hienovaraisuus hyödyntää nettihuumorissa hyvin vetoavaa piirrettä: sitä, että se on sisäpiirivitsi, jota kaikki eivät ymmärrä. Jakamalla seuraajilleen @jokers_trick-twiitin, joka ei nopealla silmäyksellä edes ole hauska, voi aiheuttaa hämmennystä ja osoittaa kuuluvansa niihin, jotka tunnuksen huumorin luonteen ymmärtävät.

Tämä ilmiö on meemien kohdalla vain voimistunut 2010-luvun rullatessa eteenpäin. Kun poliitikot, pikaruokaketjut ja influencerit aseistavat meemit mainonnan ja vaikuttamisen välineiksi, viittauksen tajuavan sisäryhmän ja täysin tietämättömän ulkoryhmän erotteluun tarvitaan yhä absurdimpia ja valtavirtaa vastustavampia vitsejä. Kuten sellaisia, jotka eivät edes ole hauskoja.

Siksi Jokerin jekut todella sanovat jotain yhteiskunnasta, jossa elämme.

Aloita keskustelu: bioklaani.fi